Tartalomjegyzék
Létesítményeink
A Kisház
A Nagyház
PM ház
Minden oldal

LÉTESÍTMÉNYEINK

Azon létesítmények egy része, amelyek klubunk használatában vannak, igen kalandos úton kerültek a klubhoz. Megalakulásakor, 1990-ben egyetlen úszóházzal rendelkezett csak a klub: ez a mai „Kisház”, ezen kívül béreltünk egy alagsori helységet a Sportuszodában, és használati jogunk volt a másik úszóházra, a „Nagyház”-ra. Az évek folyamán elvették tőlünk, majd visszavásároltuk a Nagyházat, 1998-ban pedig felmondták a bérletünket az uszodában, így voltak olyan napok, amikor nem volt igazán biztosnak mondható, hol is fogunk öltözni, edzeni, bulikat rendezni. 1999-től azonban újra biztos lett a helyzetünk: pályázaton megszereztük a Pénzügyminisztérium üdülőjének bérleti jogát, melyet 2015-ig használhattunk. 2015-ben klubunkra óriási csapást mért, hogy a klubházunkat egy kormányhatározat értelmében át kellett adnunk a Magyar Úszószövetségnek, akik teljes átépítés után irodaként kezdték használni volt klubházunkat. Akkori elnökségünknek végül több hónap szervezésbe telt, hogy használatba vehessük a sziget pesti oldalán lévő volt Európa Ház nevű létesítményt, mely több mint tíz éve üresen állt. A klub jelenlegi legnagyobb feladata, hogy fokozatosan használhatóvá tegyük parti házunkat, melyet az elmúlt években teljesen kifosztottak, megrongáltak. Mostanra már a pesti oldalon is van vízre szálló stégünk, valamint a budai oldalon is napi használatban van a két úszóházunk.
A klub használatában lévő három létesítményről bővebben:

Kisház:

A Margisziget Budai oldalán úszó "CSOLNAKDA" nevű kis úszóházunkat 1948-ban építették. Egy időben ez volt egyesületünk egyetlen létesítménye. 1989-ben vásároltuk az Országos Tervhivataltól akkori evezős-barát vállalatok társtulajdonával. Akkor még "VÖRÖS CSILLAG" volt a ház neve. Mi a magyarországi evezést meghonosító gróf Széchenyi István iránti tiszteletből "CSOLNAKDÁNAK" neveztük át. A társtulajdonosság persze később vissza ütött, mivel a rendszerváltás után a legtöbb tulajdonostárs vállalat megszűnt és így a ház tulajdoni jogai évekig tisztázatlanok voltak. Végül 2012-ben Domonkos Anna akkori alelnökünk rengeteg munkával el tudta érni, hogy a ház végre hivatalosan is a tulajdonunkba lehessen. Ez előfeltétele volt az addigra már esedékes felújítás kezdetének. A felújítás két ütemben zajlott, minkét esetben a Magyar Evezős Szövetség támogatásával. 2015-ben első ütemben a házat elvontatták és kicserélték a fenéklemezeit, majd 2017-ben kicseréltük a ház teljes felépítményét. Ez utóbbi művelet nem valósulhatott volna meg sportolóink önzetlen több ezer órás közösségi munkája nélkül. Az újjáépített, kiszélesített úszóházat 2017 szeptemberében avattuk fel egy ünnepély keretében melytől kezdve ismét helyet ad egy- és két- párevezős hajóinknak.


A Nagyház:

A Nagyház, vagy hivatalosan a Wesselényi Csónakház, egy komoly, kétszintes építmény. Itt az alsó szinten két hangár van, ahol a nagyobb hajóegységeinket tartjuk. A felső szinten több helyiség is van, mint például társalgó, konyha, edzői szoba és öltözők. Sajnos egy pár éve vandálok törtek be a házba, akik a fenti öltözőket teljesen szétverték. Szerencsére a társalgó megmenekült, amely nyáron a társasági élet egyik fontos helyszíne, korábban a szomszédos miniatűr konyhában volt Károly a büféje, melyre a régebbiek ma is nosztalgiával gondolnak vissza.
A ház még a két világháború közöt épült. Legrégebbi általunk ismert tulajdonosa a Futura terménygazdálkodási vállalat volt. A világháború alatt csodával határos módon csupán kisebb sérüléseket szenvedett, de hamar újra a sport szerelmeseinek szolgálatába állt, mégpedig a Csemege vállalat evezős klubjának bázisaként. A Csemege evezős klubjának megszűnése után egyesületünk jogelődje a DEK (Danubius Evezős Klub) kapott hozzá használati jogot. A házat a történelem során többször elvették az evezősöktől, de végül mindig sikerült használati jogot szerezni rá. Mára már a ház Egyletünk tulajdona, ráadásul védett műtárgy.
A Nagyházat 2003/2004 fordulóján el kellett vontatni javításra az újpesti sólyatérre, mivel víz alatti fenéklemezei a korróziótól meggyengültek és a ház félig megsüllyedt. Ezek a munkák akkor mintegy hatmillió forintra rúgtak, amit az egylet a tagok, támogatók és pályázatok segítségével tudott kifizetni. Köszönjük nekik!



A Parti ház:

A klub parti létesítménye a Margitsziget pesti oldalán található. Itt találhatóak öltözőink, irodáink, hajójavító műhelyünk, konditermünk, ergométer termünk.
A házat 2015-ben kaptuk meg, amikor előző klubházunkat egy kormányhatározat értelmében az Úszószövetség kapta meg. Beköltözésünk előtt a ház több mint 10 évig üresen állt és a többszöri betörések, ázások miatt teljesen használhatatlanná vált és tönkrement.
A ház a világháború előtt a Hungária Evezős Egylet klubháza volt, majd a '45 után betiltott klub házát a Vörös Meteor Evezős Klub kezdte használni. Ekkor még a ma tulajdonunkban lévő Wesselényi Úszóház is a pesti oldalon állt és telenként az úszóházon edző "Csemegés lányok" is használták a Meteor klubházát és annak evezős tanmedencéjét. A '80-as évek elején a házat a HM kapta meg és teljesen átalakította tábornoki üdülőnek. A rendszerváltás után kis ideig Európa Ház néven működött benne étteremmel, tárgyalókkal, szaunával, de hamarosan végleg bezárták ajtóit.
2015-ben beköltözésünkkel egy időben nekiláttunk az eredeti "Evezős Ház" funkció visszaállításához. A földszinten kibontottuk a zegzugos raktárhelyiségek válaszfalait, így visszakaptuk az eredeti hajótároló hangárokat és a hajójavítóműhelyt. Rendbe hoztuk a földszinti öltözőket és zuhanyozókat, az első emeleti üzemi konyhát visszaalakítottuk konditeremnek. 2016 nyarán sportolóink munkájával visszaépítettük a ház körüli kerítést így most már nyugodtan tárolhatjuk hajóinkat és kisbuszunkat az udvaron anélkül, hogy éjszaka megrongálnák őket. Évről évre igyekszünk egyre nagyobb részben visszaállítani a ház központi fűtését is, hogy a téli edzések is zavartalanul folyhassanak. A 2017-es FINA világbajnokság kapcsán a ház új szigetelt nyílászárókat és homlokzatot kapott.